top of page

Skal jeg velge olje eller akrylmaling?


oljemaling, akrylmaling

Jeg får ofte spørsmål fra folk som lurer på om de bør male med olje eller akrylfarger.

Man får gjerne høre dersom man er nybegynner at det er lurt å begynne med akrylfarger. At dette er enklere og at oljefarger er mer for viderekommende. Folk blir fortalt at de må bruke giftige kjemikalier dersom de skal male med oljefarger.

Begge deler er feil.

Du trenger ikke å bruke giftige kjemikalier eller løsemidler til oljefargene, og det er ikke enklere å jobbe med akrylfarger.

Om du skal male med oljefarger eller akryl avhenger av hva du skal male.

Skal du male mer pop art aktige bilder, mixed media, jobbe i et non figurativt uttrykk eller bare har lyst til å leke med maling kan du helt fint velge akryl. Og med mindre du har lyst så trenger du ikke å lese videre.

Ønsker du derimot å male figurativt, i et realistusk uttrykk.

Da bør du velge oljefarger.

Og her skal jeg fortelle deg hvorfor;

Først og fremst bør du velge oljefargene fordi de er enklere å jobbe med.

Vil du male figurativt, men begynner med akrylfarger er sjansene svært store for at du vil ende opp som en ulykkelig amatør resten av livet. Ikke fordi du er dårlig til å male eller mangler talent, men fordi du bruker feil maling. Dette er unødvendig.

Myte nummer en om oljefarger er at de er giftige.

Ja du kan bruke terpentin som er et løsemiddel som ikke er spesiellt sundt, men du trenger ikke. Selv bruker jeg så og si aldri terpentin når jeg maler.

Du kan bruke kun linolje til å tynne fargene dine. Ren kaldpresset linolje lages av linfrø. Den er ikke helseskadelig. (Diverse linoljebaserte produkter kan derimot være det så undersøk hva det er du kjøper)

Til å vaske pensler kan du bruke grønsåpe, men det beste er å ikke vaske pensler i det hele tatt. De trives best når de får stå i olje og holdes våte mellom hver gang du maler. Dette sparer deg også for arbeidet med penselvask.

De eneste gangene jeg vasker pensler er når jeg trenger en helt tørr bust. Og det er sjelden. Eller hvis jeg trenger å skifte fra en svært mørk til en svært lys farge. Da tørker jeg av penselen. Gnir den inn med ren olje. Tørker igjen og gnir den inn med f. ex. hvitt et par ganger.

Dette holder i massevis.

Argument nummer to, for at folk ikke vil bruke oljefarger, er at de tørker sakte.

Ja oljefargene tørker saktere, og dette er en fordel. Ikke en ulempe slik mange har fått intrykk av.

Jeg får gjerne høre at; "ja men jeg har ikke tålmodighet til å vente på at fargene skal tørke".

Mange tror at den lange tørketiden gjør det til et uendelig tålmodighetsprosjekt å jobbe i olje. At akryl er enklere å korrigere fordi det tørker fort og du kan male over eventuelle feil med en gang.

Og det stemmer at du kan male over akrylfargene med en gang. Problemet med det er bare at du så og si hver gang du trenger en bestemt nyanse, må blande den på nytt fordi den har tørket på paletten siden sist du blandet den.

Dette er tidkrevende i tilegg til at du mest sannsynlig ikke klarer å blande deg tilbake til den samme fargen du hadde forrige gang. Du ender fort opp med et flekkverk av litt forskjellige nyanser og massevis av ukontrollerte tilfeldigheter. Dette forsøker du da gjerne å bøte på ved å gni fargene over i hverandre men ettersom malingen din er tørr eller halvtørr ender du opp med et skittent ukontrollert kaos.

Den lange tørketiden til oljefargene gjør at du kan legge opp alle fargene dine på paletten før du begynner å male. Du trenger en skikkelig palett, og et skikkelig system på hvordan du legger fargene. Dette kommer det et blogginlegg om senere.

Du kan da blande inn det du måtte ønske av malemedium i ro og fred i hver farge.

Når paletten er klar kan du begynne å blande i mellom fargene dine.

Du får da alle de gule nyansene på et sted, de brune på et sted osv.

Palett system

Så kommer kjempefordelen: Du har jobbet i et gult område. Gått over til å jobbe i et blått område og bestemt deg for å gå tilbake til gult.

Dette kan du nå gjøre uten å måtte blande alle fargene om igjen eller klemme ut ny farge fra tubene. Fordi fargene dine ligger på paletten fra forrige gang du jobbet med det gule.

Dette fører til at du treffer på nyansene du trenger og du vil etterhvert ende opp med mange flere nyanser enn om du måtte blande alle fra bunnen av.

Problem Nummer tre, folk snakker om, er at "Alt blir bare grøt når det blir så vått!"

Dersom alt blir bare grøt er det fordi ingen har lært deg hvordan du skal bruke fargene.

Det blir ikke grøt fordi fargene trenger å tørke, og det skjer ikke fordi du maler med oljefarger.

Det skjer fordi du i utgangspunktet er usikker på hvilken farge du bør bruke etc.

Fargene trenger å tørke først når du er fornøyd med det første strøket ditt.

Det vil si når det første strøket er så bra som det trenger å være for å utgjøre et underlag for strøk nummer to.

De trenger ikke å tørke når du har malt noe feil.

Når du har malt noe feil trenger du å rette det opp.

Hvis du har malt feil så mange ganger at det har blitt grøt, ja da trenger du å fjærne grøten og begynne på nytt. Det vil si at du må skrape vekk det grøtete området med palettkviven din og kanskje tørke med en fille. Evt kan q tips brukes til små områder.

Deretter må du tenke igjennom hva det var som var feil før du begynner å male igjen, slik at du ikke gjør den samme tingen feil om og om igjen.

Dette med tenkingen gjelder også når du maler med akryl.

Myte nr fire, er at oljefargene er så vanskelige å vaske bort.

Dette er både riktig og feil.

Du får ikke vasket tørre oljemalingsflekker bort fra klær, gulv etc. Det får du heller ikke gjort med tørre akrylfarger. Våte farger kan derimot vaskes bort. Det gjelder både olje og akryl. Oljefarger må du bruke såpe på. Akryl kan vaskes bort med vann. Men ettersom akrylen tørker så fort må du oppdage flekken fort før det er for sent. Har du fått en oljeflekk har du bedre tid.

I begge tilfeller lønner det seg å søle så lite som mulig i utgangspunktet, så du forhåpentligvis slipper flekkproblematikken. Det er ikke gøy å vaske bort flekker, verken fra olje eller akrylmaling.

Vil du lære mer om farger og maleri?

Du kan også følge oss på facebook eller/ og melde deg på vårt nyhetsbrev.(fyll inn din e-post adresse i kontaktformen).

Lurer du på noe?

Ta gjerne kontakt på tlf: 45204272 eller på e-post til atlanterhavet@myself.com.

Ønsker du deg et bligginnlegg om et spesiellt tema?

Ønsk deg et blogginnlegg!

Her kan du klikke hvis det er noe spesiellt du ønsker deg et blogginnlegg om.

Det kan være noe du lurer på, noe du er interessert i eller noe du tror kan vær nyttig for andre.

Skriv inn ditt ønske i kontaktformen her.

Nylige innlegg
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page