top of page

Universets kuleste "AKANTUS"


Hva da? Hva er akantus? «Sånn rosemaling-treskjæring, men ikke malt da, sånne runde greier med blader og sånn» Korrekt! Det er akantus! Og hvor er den kuleste i Norge? Den er her og snart ferdig.

Jeg heter Sindre Hovde, og jeg går på tjeskjæringsskole i Dovre. Og dette jeg viser her, er en miniatyr rekonstruksjon av et ornament (dekorasjon) fra Oslo Domkirke. Hva akantus egentlig er, og hvilken betydning stilarten har hatt for treskjæring, er noe jeg kan fortelle mer om senere. Hvorfor lage verdens kuleste akantus i miniatyr-versjon? Det hele startet med at jeg sang i Oslo domkirke sammen med kjæresten min.

Vi sang i koret, på den siste julekonserten til Terje Kvam i Oslo domkirke. Det var siste konserten til Terje før han pensjonerte seg, og kirken var full. Silje og jeg sto ved orgelet, rett før konserten og Terje kom forbi og tittet ut av vinduet.

Han så at det stod en lang kø med folk, helt fra domkirken og langt ut i karl Johanns gate.

Jeg spurte han om han syns det var fint at vi fikk fullt hus på alle fire konsertene våre?

Han svarte at: «Så mange år som jeg har holdt på med dette, også blir det fullt hus på siste året! Det er ikke gøy!» Så gikk han. Jeg så opp på orgelet og sa «dette er det kuleste ornamentet jeg har sett» Silje så opp på orgelet hun også. Så nevnte jeg at den ene utskjæringen var spesielt kul og mente «det må seriøst være verdens kuleste akantus». Så, da jeg kom til Dovre, var dette en av de tingene jeg ville gjøre. Først en liten versjon, deretter: en tro kopi på hele to meter.

Dere aner ikke hvor mye jeg gleder meg! :D

Vil du vite mer om hvordan det går videre?

Meld deg på vårt nyhetsbrev via kontaktformen.


Ønsk deg et blogginnlegg!

Her kan du klikke hvis det er noe spesiellt du ønsker deg et blogginnlegg om.

Det kan være noe du lurer på, noe du er interessert i eller noe du tror kan vær nyttig for andre.

Skriv inn ditt ønske i kontaktformen her.

Nylige innlegg
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page