top of page

Treskjæring

 

Hvordan komme i gang med skjæring hjemme?


Et av de mest stilte spørsmålene vi får på kursene er hvordan det går an å skjære hjemme.

Da er det fire faktorer som er vesentlige: Kniver, polering, sliping, emne og hvordan feste emnet.


Hvilke kniver bør jeg kjøpe?


Generelt anbefaler vi heller å kjøpe få gode kniver, enn mange dårlige.

Merker som vi går god for er Flexcut, Henry Taylor og Pfeil.

Her har vi laget noen knivpakker, ut ifra hvor mye grunker og gryn dere vil bruke på det. Størrelsene som er angitt er bare brukt av Pfeil, samme merket som dere har brukt på kurs.


3 kniver: én rett kniv, 2/16, 3/8
4 kniver: én rett kniv, 2/16, 3/8, én mer buet kniv (f eks 7/6)
5 kniver: én rett kniv, 2/16, 3/8, én mer buet kniv (f eks 7/6), 2/3.
6 kniver: én rett kniv, 2/16, 3/8, én mer buet kniv (f eks 7/6), 2/3, 8/16
7 kniver: én rett kniv, 2/16, 3/8, én mer buet kniv (f eks 7/6), 2/3, 8/16, 3/25


Hvordan kan jeg polere knivene hjemme?


Det går rett og slett ikke an å drive med treskjæring uten å kunne polere knivene. To muligheter er å lage en stroppeplanke eller å kjøpe en billig benkeslipemaskin og montere på lærskiver.
Stroppeplate: Bruk innsiden av et stykke med lær, (belte, sofa, etc) lim den glatte siden mot en avlang planke. Da mangler du bare poleringspastaen/-voksen. Den harde varianten av poleringspasta som vi bruker på kurset må smøres godt inn i læret, da kan en hårføner gjøre prosessen litt raskere. Voila, du har en stroppeplate! Biltema har en type poleringspasta som er svært rimelig, uten at vi har prøvd den. Poleringspasta kan også kjøpes på spesialbutikker (verktøyas, gustavsenas, etc.), her er det også en variant som er myk og lett å smøre på. Det er også mulig å kjøpe ferdige stroppeplater for en ganske billig penge.
Benkeslipemaskin med lærskive: Dette er poleringsmetoden som vi bruker på kurs, og er vesentlig mer effektiv enn å polere på stroppeplaten. Det vi har gjort er å kjøpe en benkeslipemaskin med steinskiver på Jula, og kjøpt poleringsskiver fra Flexcut gjennom Verktøyas (poleringspasta følger med i pakken). Det følger med én flat og én smalere poleringsskive, som gjør det mulig å polere kniver med sterke buer. Vi har tatt av steinskivene og puttet på poleringskivene. Dette er en forholdsvis enkel prosess som krever et bitsett (lettest med drill) og to fastnøkler/tang som kan skru 19 mm muttere. Hvis du går på kurs, kan du få hjelp til å sette på skivene på kurset. Poleringsskivene fra Flexcut kan også enkelt brukes med en drill, uten av vi har prøvd det. Totalprisen på benkeslipemaskin og lærskivene er omtrent 1000 kr.


Hvordan får jeg slipt knivene mine?


En billig løsning som krever at du er svært stødig på labben, er å kjøpe en rimelig benkeslipemaskin med steinskiver. Dette er dessverre en krevende metode å slipe kniver på. En god slipemaskin med diamantbryne koster en del mer, og vi går god for slipemaskinene fra Tormek. Noen av disse maskinene har også en poleringsskive, så da får du slått to fluer i samme smekk.
En annen billigere mulighet er å ta med knivene på kurs når du trenger å slipe de. Du kan slipe de selv i løpet av kurset, eller spørre kursleder om hjelp. Hvis du skal ha hjelp til å slipe mange kniver, må vi ta en liten slant for det. Hvis du er forsiktig med knivene og polerer de jevnlig vil du ikke ha behov for å slipe de særlig ofte.


Hvor kan jeg kjøpe ubehandlet treverk?


Dette avhenger av hvor mye treverk du trenger. Hvis du skal ha små og få emner, så kan det være like greit å kjøpe dyre emner via nettsider som selger utstyr, f eks sløyd-detaljer.no. Hvis du skal ha litt større og flere emner, så krever det litt mer research. Søk opp på finn etter privatpersoner som tørker treverk, eller søk etter sagbruk som (gidder) å selge til personer med små bestillinger. Det går også an å ringe oss for å høre om vi har noen emner tilgjengelige. Det er jobb å sage og høvle til emner, så det kan hende du må gi en slant for det, selv om du er en super kursdeltaker!


Hvordan feste emnet uten en gigantisk, tung benk i bøk?


Sindre har designet en ganske genial kasse til dette. Denne har plass til verktøy inni og hull i toppen til å feste tvinger. Selve kassa kan tvinges fast i et vanlig bord. (Bilde kommer snart)

Kasse i furu og eik 1700,-

Kasse i eik 2300,-

Ta kontakt for kjøp av kasse.


Hilsen Vålerenga kunstskoleNoen tilfeldige, nyttige linker:
To lærskiver med pasta: https://www.verktoyas.no/Flexcut_deluxe_l%C3%A6rskive_2_stk_820057
Myk poleringspasta:
https://www.verktoyas.no/Trend_poleringspasta_40gr_DWS_MP_40
Slipepasta (for polering):
https://www.verktoyas.no/Lea_slipepasta_st%C3%A5l-gr%C3%B8nn_300g_751948
Skinn for stropping:
https://www.verktoyas.no/Skinn_musematte_205x185_logo_759216
Ferdig lærstropp:
https://www.verktoyas.no/L%C3%A6rstropp_m_skaft_25x7_5cm_759260

bottom of page