Tips for å skape en spennende tegning
Her kommer tredje del i en mini serie om hvordan du kan skape en mer interessant tegning.
Serien er ment for deg som tegner eller vil lære å tegne klassisk.
Enten vi tegner eller maler, med eller uten farger, så forholder vi oss til lys og mørke.
For å forenkle det hele kan det lønne seg å begynne i sort hvitt. Det vil si med en gråtoneskala.
Denne går fra lyst til mørkt eller omvendt. Noen av valørene i tegningen din vil befinne seg på den lyse siden av skalaen. Andre vil befinne seg på den mørke siden av skalaen.
Hemmeligheten for å få lyset og skyggen til å fungere i tegningen din er å holde orden på hva som ligger i lyset og hva som ligger i skyggen.
Alt det som ligger i lyset må alltid være lysere enn alt det som ligger i skyggen.

I den virkelige verden er valørene ferdig sortert. De lyse befinner seg i den delen av verden som treffes av lyset, og de mørke befinner seg i skyggene.
Så langt er det enkelt og greit.
Problemene oppstår når vi forsøker å gjengi dette. Når vi da i tilegg samtidig forsøker å oversette det hele til sort hvitt fordi vi tegner med blyant, da blir det vanskelig.
I virkeligheten har vi farger. Jeg skal ikke snakke så mye om dem her, men jeg skal vise dere et bilde av den samme hesten en gang til.
Dette for å forsøke å tydeligjøre poenget mitt.

Her kan vi se at det er et sett med farger i de lyse partiene og et annet sett med farger i de mørke partiene. I mellomtonene er fargene/valørene såvidt blandet men dette dreier seg om relativt små partier.
De belyste delene av hesten er tegnet med hvitt, rosa og gult. De mørke med lilla blått og brungrått. i mellomtonene finner vi noen røde, grønne og orange farger.
Når vi tegner (uten farger) må vi klare å se fargenes valørverdi. Dette krever trening, men det hele kan bli lettere dersom vi vet at vi må bruke den lyse siden av valørskalaen der hvor vi ser lys og den mørke siden av skalaen der vi ser skygger.
Tar vi en valør som egentlig hører hjemme i skyggen og legger den inn i lyset, da bryter vi med logikken og tegningen vår vil ikke fremstå som realistisk.
Det er det samme hva du tegner. Den samme regelen gjelder uansett. Og den gjelder enten du tegner i sort hvitt, eller du maler med farger.
Alt det som ligger i lyset, må alltid være lysere enn alt det som ligger i skyggen.


Vi har lysere partier i skyggene også, men disse forekommer på grunn av at lyset reflekteres fra omgivelsene rundt. Disse lye partiene kaller vi for reflekslys. De vil alltid være mørkere enn de delene av formen som ligger i lyset.
I lyset har vi også noen lysere og noen mørkere nyanser men aldri noe som er så mørkt at det egentlig hører hjemme i skyggen.
Dersom du Maler eller tegner med farger da har du i tilegg til valører, varme og kalde farger og forholde deg til.
Varmt lys gir kalde skygger og kaldt lys gir varme skygger, men det sparer vi til en annen gang.
Jeg håper tegnetipsene har vært til hjelp.
Mvh
Silje Høidal
Vil du lære mer om tegning, farger og maleri?
Du kan også følge oss på facebook eller/ og melde deg på vårt nyhetsbrev.(fyll inn din e-post adresse i skjemaet her).
Vil du bli med på kurs?
Kurskalenderen finner du her. (et lite stykke ned på forsiden vår)
Lurer du på noe?
Ta gjerne kontakt på tlf: 45204272 eller på e-post til atlanterhavet@myself.com.
Ønsker du deg et bligginnlegg om et spesiellt tema?
#kunsthåndtverk #kurs #læråtegne #kunstskole #portrettmaleri #hvaskjerioslo #læråmale #klassiskkunst #lysogskygge #tegnekurs #art #malekurs #klassisktegning #karikaturtegning #perspektivtegning #valørtegning